Potraviny delíme na kyselinotvorné a zásadité. Obe skupiny potravín majú rôzny vplyv na organizmus a metabolizmus. Určujúca pre nich však nie je chuť. Naučte sa rozlišovať kyslé a zásadité potraviny.
Čo sú to zásadotvorné potraviny?
Zásadotvorné potraviny sa radia medzi tie, ktorých by sme mali konzumovať oveľa viac , pretože sú zdravé a neprekysľujú telo. Konzumáciu kyselinotvorných potravín by sme mali obmedziť a ochrániť sa pred ochoreniami, ako sú choroby kostí, zubov aj kĺbov, srdca, žalúdka a kože, cukrovka, zhubné nádory a zápal obličiek.
Účinky zásaditých potravín
Ideálny pomer zásaditých a kyslých potravín je 80:20 . Hlavný podiel našej potravy sa však skladá z kyselinotvorných potravín. Preto je potrebné zaradiť oveľa viac zásaditých potravín a dostať organizmus zase do rovnováhy . Dbajte na správny pomer a konzumujte kyslé a zásadité potraviny v správnom pomere.
Zásadité potraviny sú základom odstránenia prekyslenia tela. Vie neutralizovať pôsobenie kyselinotvorných potravín a pomáhajú navrátiť organizmu stratenú rovnováhu. V prípade acidózy sa odporúča, aby vo zvýšenej miere konzumovali zásadité potraviny a kyselinotvorných sa vyvarovali.
Ich vplyv pri prekyslení organizmu
V súčasnej dobe konzumujeme hlavne kyselinotvorné potraviny. Pokiaľ k tomu pridáme veľa stresu a málo pohybu , vytvárame v tele chemickú nerovnováhu . Hladina pH v bunkách a telových tekutinách ovplyvňuje všetky procesy v organizme. Vďaka zásadotvorným potravinám môžeme telo zase dostať do rovnováhy .
Prekyslenie tela prezradí:
- Obliečka na jazyku a plesne
- Suché a lámavé vlasy s lupinami a vypadávanie vlasov
- Lámavé alebo zväčšené nechty
- Bledá, suchá až popolavá pleť s predčasnou tvorbou vrások
- Nervozita, nepokoj a podráždenosť
- Únava
- Bolesť kĺbov
- Pálenie záhy
- Rakovina
- Obezita
- Ekzém
Najviac zásadité potraviny
Takmer všetky potraviny rastlinného pôvodu, okrem obilnín a niektorých strukovín, sú zásadité.
- surová zelenina
- surové ovocie
- zemiaky
- naklíčené semená
- sója
- biela fazuľa
- hrozienka
- mak
- bylinné čaje
- korenie a bylinky
- orechy a mandle
- semienka
- droždie
- celozrnné pečivo, grahamový a ražný chlieb, celozrnné cestoviny i ryža natural
- pšeno, krúpy, krupica, kuskus, sója
- niektoré mäso – hovädzie filé, husacie prsia, morčacie mäso, sliepky, srnčie stehno, teľacie filé a stehno, platesa, ustrice
- aspik a želatína
Neutrálne potraviny
- mlieko – mierne zásadité
- rastlinné oleje – neutrálne
- včelí med – neutrálny
Niektoré kyselinotvorné potraviny
Takmer všetky potraviny živočíšneho pôvodu, okrem mlieka a jogurtov, sú kyslé.
- živočíšne tuky
- obilniny, takmer všetko najmä biele pečivo
- vajcia
- hrach
- šošovka
- cukor
- čokoláda
- čaj
- káva
- kakao
- alkohol
Ako dostať telo do rovnováhy a čo najčastejšie jesť a piť
- Čistú vodu, najlepšie ionizovanú
- Zeleninové vývary
- Potraviny rastlinného pôvodu
- Nesladené 100% čerstvej ovocnej šťavy, najlepšie riedenej vodou
- 100% čerstvej zeleninovej šťavy
- Bylinné čaje
Aké potraviny je potrebné obmedziť alebo úplne vylúčiť
- Výrobky z bielej múky a sladké pečivo
- Syry, hlavne pikantné
- Mäsové vývary
- Mäso a vnútornosti
- Cukor a potraviny obsahujúce cukor
- Sladké malinovky, perlivé a ochutené minerálne vody
- Kávu a alkohol
Čistá neperlivá voda je najzdravší nápoj
Čistá neperlivá voda je najlepší a najzdravší spôsob ako zaistiť hydratáciu tela, zahnať smäd, odkysliť organizmus a zbaviť ho toxínov a jedov . Odporúča sa piť najmä voda z vodovodu, najlepšie bez chlóru, ionizovanú alkalickú – zásaditú vodu a nesýtené pramenité vody. Aj minerálnu vodu si vyberajte neperlivú. Vodu je dobré dochutiť pár kvapkami citróna , ktorý jej urobí zásadotvornejší .
Ako odkysliť telo
- Obmedzte konzumáciu kyselinotvorných potravín
- Jedzte denne dostatok ovocia a zeleniny
- Denne v priebehu dňa vypite aspoň 2 litre čistej vody
- Obmedzte pitie alkoholu a fajčenie cigariet
- Obmedziť vyprážané, fritové a konzervované potraviny
- Dôkladne žujte každé sústo
- Zhlboka dýchajte, nadýchujte sa aj vydychujte
- Dostatočne spite, pravidelne športujte a obmedzte stres
Zásadotvorné potraviny a chudnutie
Zásadotvorné potraviny sú napospol rastlinného pôvodu a majú skvelý vplyv na správnu životosprávu. Pomôžu vám váhu zredukovať . Pokiaľ ale chcete naozaj schudnúť , rozdeľte si denný príjem bielkovín a sacharidov a zaistite si dostatok pohybu . Môžete si tiež najať trénera a nechať zostaviť jedálniček na mieru.