Recept na zdravú bábovku

publikované , aktualizované 2. 2. 2023

Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie, rozhodne si ich neodopierajte múčnikmi, ale skúste ich zdravší variant. Upečte si napríklad zdravú bábovku.

Zdravá bábovka z celozrnnej múky s javorovým sirupom a škoricou

Doba prípravy

1 hodina

Potrebné ingrediencie

  • 2 šálky pšeničnej celozrnnej múky
  • 1 šálka mandľového mlieka
  • 0,5 šálky čakankového sirupu
  • 0,5 lyžičky mletej škorice
  • 1 vajce
  • 1 lyžičku kokosového oleja
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 50 g nasekanej kvalitnej horkej čokolády s obsahom kakaa vyšším ako 60 %

Postup

Vajcia vyšľahajte s javorovým sirupom, pridajte mandľové mlieko a kokosový olej. Do zmesi vsypte škoricu a celozrnnú múku zmiešanú s kypriacim práškom. Dobre premiešajte a pridajte kúsky horkej čokolády. Cesto prelejte do vymastenej formy. Bábovku pečte dozlatista v rúre predhriatej na 170 °C.

Recept na zdravú bábovku

Zdravá bábovka zo špaldovej múky so sójovým jogurtom a chia semienkami

Doba prípravy

1 hodina

Potrebné ingrediencie

  • 230 g celozrnnej špaldovej múky
  • 200 ml mandľového mlieka
  • 100 g sójového jogurtu
  • 1 lyžica chia semienok
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1,5 zrelšieho banánu
  • 100 g čerstvých jahôd alebo malín

Postup

Rozmixujte banán na hladkú kašu, pridajte mandľové mlieko a sójový jogurt. Všetko dobre premiešajte. K tekutej zmesi prisypte špaldovú múku, chia semienka a prášok do pečiva. Do hotového cesta pridajte maliny alebo nakrájané jahody. Hotovú bábovku pečte v rúre predhriatej na 170 až 180 °C asi 40 minút.

Recept na zdravú bábovku

Zdravá bábovka z celozrnnej múky s mrkvou a orechmi

Doba prípravy

1 hodina a 20 minút

Potrebné ingrediencie

  • 300 g celozrnnej pšeničnej múky
  • 300 g sójového jogurtu
  • 300 g strúhanej mrkvy
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 220 g javorového sirupu
  • 1 zrelý banán rozmixovaný na hladkú kašu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice chia semienok
  • 1 lyžička škorice
  • strúhanú kôru z jedného bio citróna

Postup

Zmiešajte do hladkej kaše rozmixovaný banán, javorový sirup, sójový jogurt a olivový olej. Do zmesi pridajte všetky sypké ingrediencie. Hotové hustejšie cesto nalejte do vymastenej bábovkovej formy. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C asi 60 minút. Či je cesto bábovky už naozaj upečené, otestujte pomocou špajle.

 

 

Redakcia magazínu

MUDr. Zdenka Fantová
Študovala som 1. Lekársku fakultu Univerzity Karlovej v Prahe a promovala v roku 1991. Praxi som získala v odbore všeobecné praktické lekárstvo. Prípravu som absolvovala vo Fakultnej nemocnici v Olomouci, v ambulancii primárnej starostlivosti av ambulanciách a lôžkových oddeleniach špecialistov. Atestačnú skúšku zo všeobecného praktického lekárstva som zložila v roku 1995. Potom som pracovala ako praktický lekár v ordináciách obvodných lekárov ako zamestnanec. Od 1. marca 1998 prevádzkujem súkromnú prax. Tu na Hlidejsizdravi.cz pôsobím v úlohe garanta obsahu a všetky články prechádzajú mojou odbornou kontrolou.

Vložiť komentár