3 zdravé recepty zo šošovky, ktoré musíte vyskúšať

publikované , aktualizované 20. 10. 2022

Pokiaľ chcete vyskúšať šošovku zaradiť do jedálnička, najlepšia je červená šošovka. Nemá šupku ako iné strukovín a tým nespôsobuje toľko nadúvania. Nemusíte ju vopred namáčať a uvarená je za chvíľočku. Dá sa použiť do polievok, omáčok, kaší aj nátierok. Červená šošovka nahradí mäso , pretože sa jedná o bielkovinu . Preto je šošovka vhodná aj pre naše zdravie.

Základný postup na varenie červenej šošovky

Červenú šošovku uvaríte za 15 minút . Na 300 g šošovky dajte 550 ml vody a malú lyžičku soli. Soľte ju však až nakoniec. To zodpovedá jednej šálke šošovky a dvom šálkam vody. Získate základ jedla pre 4 osoby . Šošovku najskôr dôkladne prepláchnite na cedníku pod studenou vodou, vysypte do hrnca, zalejte odmeraným množstvom studenej vody a priveďte do varu. Nechajte variť nezakrytú 5 minút . Potom pridajte soľ , premiešajte, stlmte oheň na minimum, zakryte pokrievkou a varte 10 minút. Uvarená šošovka sa nemusí zlievať, pretože tekutinu vsiakne do seba.

Čo pripraviť zo šošovky

Šošovku môžete zmiešať s nakrájanou čerstvou, pečenou i varenou zeleninou , opatriť zálievkou a jesť šalát ako hlavné jedlo. Prílohou môže byť kúsok celozrnného pečiva . Môžete ju pridať do cestovinového šalátu alebo rozmixovať do nátierky . Môžete ju nechať vychladnúť, pridať vajíčko a strúhanku a pripraviť z nej placky opečené na panvici. Do polievky alebo do omáčky ju varte dohromady s ostatnými surovinami. Časť polievky môžete rozmixovať a časť nechať vcelku.

Ako červenú šošovku ochutiť

K červenej šošovke sa hodí majorán, cibuľa, cesnak, klasická rasca, rímska rasca, korenie, paprika, škorica, kurkuma alebo karí korenie . Žlto farbiaca kurkuma dá šošovke aj lepšiu aj farbu, ktorá inak pri varení bledne. Červená šošovka sa dá soliť už na začiatku varenia, pretože zmäkne aj tak. Ostatné strukoviny sú na tom oveľa horšie kvôli šupke.

Polievka z červenej šošovky a batátov

6 porcií – príprava 70 minút

Suroviny :

  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 2 cibuľa
  • 1 lyžička údené papriky
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 3 mrkvy
  • 3 batáty
  • 1 šálka polené červené šošovky
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1/2 lyžičky korenia kari
  • 2,5 šálky mandľového mlieka
  • 2 lyžičky trstinového cukru
  • 1 lyžica jablčného octu
  • štipka soli
  • štipka kajenského korenia

Na orechy v rúre:

  • 1/2 šálky vlašských orechov
  • 1 lyžica kokosového cukru
  • 1 lyžica kokosového oleja
  • 1/2 lyžičky škorice
  • štipka soli

Nakoniec :

  • kokosové mlieko
  • koriander
  • červená šalotka

Postup :

V hrnci zohrejte kokosový olej a nechajte zosklovatieť krájanú cibuľu. Odstavte av oleji rozmiešajte údenú papriku. Vráťte na sporák, prilejte vývar, vsypte krájanú mrkvu s batátmi, prepláchnutú šošovku a priveďte do varu. Za občasného miešania varte na miernom ohni 20 až 25 minút. Po 10 minútach priklopte pokrievkou. Akonáhle zelenina zmäkne, odstavte, vmiešajte mandľové mlieko, cukor, ocot, soľ a kajenské korenie. Potom dohladka rozmixujte ponorným mixérom.

Do rozohriatej rúry na 200 °C vložte plech s papierom na pečenie. Orechy premiešajte s kokosovým cukrom, kokosovým olejom a soľou, rozložte na plech a pečte 10 minút.

Do polievky nakoniec vmiešajte kokosové mlieko. Podávajte ju s orechmi, posypanú mletým koriandrom a kolieskami šalotky.

Bolonská omáčka s červenou šošovkou

4 porcie

Suroviny :

  • 2 mrkvy
  • 1/4 zeleru alebo 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 lyžice olivového oleja
  • soľ
  • 400 ml paradajkového pyré
  • 200 g červené šošovky

K tomu :

  • cestoviny
  • parmezán
  • pár lístkov bazalky

Postup :

Zeleninu nakrájajte nadrobno a cesnak nasekajte nahrubo. V hrnci rozohrejte olej, vhoďte mrkvu a zeler, osoľte a 3 minúty sprudka opekajte. Miešajte, až sa zelenina začne ľahko farbiť dozlatista. Potom pridajte cibuľu a cesnak a minútu miešajte.

Orestovanú zeleninu zalejte paradajkovým pyré, dolejte 600 ml vriacej vody, osoľte a priveďte do varu. Šošovku prepláchnite na sitku a pridajte do omáčky. Zvoľna varte 5 minút odkryté, potom priklopte pokrievkou a nechajte 10 minút dôjsť a zhustnúť.

Dochuťte omáčku soľou a korením, prípadne trochou cukru, pokiaľ boli paradajky príliš kyslé. Podávajte s cestovinami, čerstvou bazalkou a strúhaným parmezánom.

Červená šošovka po mexicku

4 porcie

Suroviny:

  • 1 šálka červené šošovky
  • 3 šálky vody
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 šálka najemno nakrájanej cibule
  • 400 g krájaných drvených paradajok
  • 1 a 1/2 lyžičky rasce
  • 1 lyžicu sušeného chilli
  • 1 lyžicu sušeného cesnaku
  • 1 lyžicu sušenej cibule
  • 1 lyžicu sladkej papriky
  • 1 lyžičku himalájskej soli
  • 1/2 lyžičky kajenského korenia
  • 1 lyžička prelisovaného cesnaku

Postup :

Na lyžici olivového oleja osmažte cibuľu do zlatista. Červenú šošovku prepláchnite. Akonáhle začne cibuľa hnednúť, pridajte ju s paradajkami a korením do hrnca. Zmes podlejte vodou a pozvoľna varte 10 až 15 minút. Podávajte s lyžicou kyslej smotany, ktorá pokrm zjemní a potlačí pálivosť. Ako prílohu zvoľte ryžu alebo celozrnné pečivo.

Vložiť komentár