3 najlepšie recepty na zdravé sušienky

publikované , aktualizované 24. 11. 2022

Zdravé sušienky, cookies, biscuits, amaretti, galletas či koekje. Tisíce nászvov, ktoré majú jedno spoločné. V súčasnej dobe chceme, aby boli sušienky zdravšie. Malý koláčik obsahuje najčastejšie základné suroviny, ako je múka, cukor a maslo, možno ich však pripraviť aj v zdravších verziách. My vám niektoré z nich dnes predstavíme.

3 najlepšie recepty na zdravé sušienky

Zdravé nepečené sušienky

Ingrediencie :

  • 1/2 šálky arašidového masla
  • 1/2 šálky mandľového mlieko alebo sójového mlieko
  • 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
  • 2 polievkové lyžice kokosového oleja
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 šálky medu
  • 1/3 šálky roztlačeného zrelého banánu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 šálky ovsených vločiek
  • 1/2 šálky nasekanej 70% horkej čokolády alebo čokoládových vločiek

Postup prípravy :

Plech vyložíme papierom na pečenie. V malom hrnci na miernom ohni zmiešame arašidové maslo, mlieko, kakaový prášok, kokosový olej a soľ na hladký krém.

Odstránime z platne a pridáme rozšľahaný med, banán a vanilkový extrakt a miešame, kým nezmiznú hrudky.

Pridáme ovsené vločky na hutnú a hustú zmes.

Lyžičkou tvoríme hrudky, ktoré vyrovnáme do tvaru sušienky. Na každú sušienku potom nasypeme čokoládové kúsky a jemne vtlačíme dovnútra.

Sušienky vložíme do chladničky aspoň na 30 minút, aby sa chute prepojili.

3 najlepšie recepty na zdravé sušienky

Zdravé banánové sušienky s kúskami čokolády

Ingrediencie :

  • 1 šálka ovsených vločiek
  • 3/4 šálky celozrnnej špaldovej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 veľký zrelý banán – na 1/2 šálky roztlačeného banánu
  • 2 lyžice panenského kokosového oleja
  • 1 veľké vajcia
  • 1/4 šálky + 2 lyžice trstinového cukru
  • 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
  • 3/4 šálky horkej čokolády s minimálne 70% kakaa

Postup prípravy :

Plech si vyložíme papierom na pečenie. Pred pečením predhrejeme rúru na 180 °C. Vo väčšej mise dôkladne premiešame ovsené vločky, celozrnnú múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ a odložíme nabok.

Vo veľkej miske vidličkou roztlačíme banán, pridáme kokosový olej, vajcia, hnedý cukor a vanilkový extrakt. Zmes rozmixujte a vznikne vám mokrá a ťažká zmes.

Do zmesi pridáme premiešané suché ingrediencie a na nízku rýchlosť znova premiešame. Čokoládu nakrájame na drobné kúsky a primiešame do cesta.

Na pripravený plech tvoríme malé kopčeky a pred pečením vložíme sušienky aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby sa cesto spevnilo a pri pečení neroztieklo. Sušienky môžete prikryté fóliou uchovať v chladničke až 2 dni než ich upečiete.

Sušienky pečieme na 180 ° C asi 10 až 13 minút, kým nie sú vysušené po okrajoch. Že sú hotové, spoznáme tak, že vložíme špáradlo do stredu a vytiahneme ho suché. Potrebná doba pečenia sa odvíja od vlhkosti v banánoch a môže to trvať dlhšie. Po vytiahnutí z rúry ich prerobíme na drôtenú mriežku a necháme vychladnúť.

3 najlepšie recepty na zdravé sušienky

Bezlepkové mrkvové sušienky

Ingrediencie na sušienky :

  • 1 a 1/4 šálky ovsených vločiek
  • 1 šálka ovsenej múky
  • 2 lyžice mletého ľanového semienka
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva bez fosfátov
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 a 1/2 šálok strúhanej mrkvy
  • 3/4 šálky sekaných orechov natural podľa preferencií
  • 1/4 šálky hrozienok alebo semienok
  • 1/3 šálky medu alebo javorového sirupu
  • 1/3 šálky nesladené jablčného pyré
  • 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup prípravy :

Rúru predhrejeme na 180 ° C a plech si vyložíme papierom na pečenie.

Vo veľkej mise zmiešame ovsené vločky, ovsenú múku, ľanové semienko, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a soľ. Pridáme mrkvu, orechy a hrozienka alebo semienka a dôkladne všetko premiešame.

V inej miske rozšľaháme med, jablčné pyré, kokosový olej a vanilkový extrakt.

Tekutú zmes prilejeme do suchých ingrediencií a dôkladne premiešame na hutné, mokré a lepkavé cesto. Lyžičky tvarujeme kopčekmi na plech a jemne ich stlačíme do tvaru sušienky. Necháme medzi nimi aspoň 4 cm.

Pečieme asi 12 až 14 minút, až sú sušienky zlatisté a pevné po okrajoch. Upečené sušienky prenesieme aj s papierom na pečenie na mriežku a necháme vychladnúť.

3 najlepšie recepty na zdravé sušienky

 

Redakcia magazínu

MUDr. Zdenka Fantová
Študovala som 1. Lekársku fakultu Univerzity Karlovej v Prahe a promovala v roku 1991. Praxi som získala v odbore všeobecné praktické lekárstvo. Prípravu som absolvovala vo Fakultnej nemocnici v Olomouci, v ambulancii primárnej starostlivosti av ambulanciách a lôžkových oddeleniach špecialistov. Atestačnú skúšku zo všeobecného praktického lekárstva som zložila v roku 1995. Potom som pracovala ako praktický lekár v ordináciách obvodných lekárov ako zamestnanec. Od 1. marca 1998 prevádzkujem súkromnú prax. Tu na Hlidejsizdravi.cz pôsobím v úlohe garanta obsahu a všetky články prechádzajú mojou odbornou kontrolou.

Vložiť komentár