Zdravé sušienky, cookies, biscuits, amaretti, galletas či koekje. Tisíce nászvov, ktoré majú jedno spoločné. V súčasnej dobe chceme, aby boli sušienky zdravšie. Malý koláčik obsahuje najčastejšie základné suroviny, ako je múka, cukor a maslo, možno ich však pripraviť aj v zdravších verziách. My vám niektoré z nich dnes predstavíme.
Zdravé nepečené sušienky
Ingrediencie :
- 1/2 šálky arašidového masla
- 1/2 šálky mandľového mlieko alebo sójového mlieko
- 1/4 šálky nesladeného kakaového prášku
- 2 polievkové lyžice kokosového oleja
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 šálky medu
- 1/3 šálky roztlačeného zrelého banánu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 šálky ovsených vločiek
- 1/2 šálky nasekanej 70% horkej čokolády alebo čokoládových vločiek
Postup prípravy :
Plech vyložíme papierom na pečenie. V malom hrnci na miernom ohni zmiešame arašidové maslo, mlieko, kakaový prášok, kokosový olej a soľ na hladký krém.
Odstránime z platne a pridáme rozšľahaný med, banán a vanilkový extrakt a miešame, kým nezmiznú hrudky.
Pridáme ovsené vločky na hutnú a hustú zmes.
Lyžičkou tvoríme hrudky, ktoré vyrovnáme do tvaru sušienky. Na každú sušienku potom nasypeme čokoládové kúsky a jemne vtlačíme dovnútra.
Sušienky vložíme do chladničky aspoň na 30 minút, aby sa chute prepojili.
Zdravé banánové sušienky s kúskami čokolády
Ingrediencie :
- 1 šálka ovsených vločiek
- 3/4 šálky celozrnnej špaldovej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky soli
- 1 veľký zrelý banán – na 1/2 šálky roztlačeného banánu
- 2 lyžice panenského kokosového oleja
- 1 veľké vajcia
- 1/4 šálky + 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 3/4 šálky horkej čokolády s minimálne 70% kakaa
Postup prípravy :
Plech si vyložíme papierom na pečenie. Pred pečením predhrejeme rúru na 180 °C. Vo väčšej mise dôkladne premiešame ovsené vločky, celozrnnú múku, prášok do pečiva, škoricu a soľ a odložíme nabok.
Vo veľkej miske vidličkou roztlačíme banán, pridáme kokosový olej, vajcia, hnedý cukor a vanilkový extrakt. Zmes rozmixujte a vznikne vám mokrá a ťažká zmes.
Do zmesi pridáme premiešané suché ingrediencie a na nízku rýchlosť znova premiešame. Čokoládu nakrájame na drobné kúsky a primiešame do cesta.
Na pripravený plech tvoríme malé kopčeky a pred pečením vložíme sušienky aspoň na 2 hodiny do chladničky, aby sa cesto spevnilo a pri pečení neroztieklo. Sušienky môžete prikryté fóliou uchovať v chladničke až 2 dni než ich upečiete.
Sušienky pečieme na 180 ° C asi 10 až 13 minút, kým nie sú vysušené po okrajoch. Že sú hotové, spoznáme tak, že vložíme špáradlo do stredu a vytiahneme ho suché. Potrebná doba pečenia sa odvíja od vlhkosti v banánoch a môže to trvať dlhšie. Po vytiahnutí z rúry ich prerobíme na drôtenú mriežku a necháme vychladnúť.
Bezlepkové mrkvové sušienky
Ingrediencie na sušienky :
- 1 a 1/4 šálky ovsených vločiek
- 1 šálka ovsenej múky
- 2 lyžice mletého ľanového semienka
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva bez fosfátov
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1/4 lyžičky soli
- 1 a 1/2 šálok strúhanej mrkvy
- 3/4 šálky sekaných orechov natural podľa preferencií
- 1/4 šálky hrozienok alebo semienok
- 1/3 šálky medu alebo javorového sirupu
- 1/3 šálky nesladené jablčného pyré
- 1/4 šálky rozpusteného kokosového oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup prípravy :
Rúru predhrejeme na 180 ° C a plech si vyložíme papierom na pečenie.
Vo veľkej mise zmiešame ovsené vločky, ovsenú múku, ľanové semienko, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, muškátový oriešok a soľ. Pridáme mrkvu, orechy a hrozienka alebo semienka a dôkladne všetko premiešame.
V inej miske rozšľaháme med, jablčné pyré, kokosový olej a vanilkový extrakt.
Tekutú zmes prilejeme do suchých ingrediencií a dôkladne premiešame na hutné, mokré a lepkavé cesto. Lyžičky tvarujeme kopčekmi na plech a jemne ich stlačíme do tvaru sušienky. Necháme medzi nimi aspoň 4 cm.
Pečieme asi 12 až 14 minút, až sú sušienky zlatisté a pevné po okrajoch. Upečené sušienky prenesieme aj s papierom na pečenie na mriežku a necháme vychladnúť.